Algemeen
Zorgvuldige beoordeling voor een betere verkeersveiligheid
Een ontwerp is vaak het resultaat van compromissen, waarbij de verkeersveiligheid mogelijk niet optimaal wordt gewaarborgd. Met behulp van een audit kan de wegbeheerder zijn ontwerp door een onafhankelijke expert laten toetsen op de te verwachten verkeersveiligheidseffecten.
Een verkeersveiligheidsaudit is een gestandaardiseerde methode om tot een onafhankelijk oordeel te komen over de gevolgen van een infrastructureel ontwerp op de verkeersveiligheid. Zo wordt de wegbeheerder ondersteund bij een zorgvuldige en verantwoorde besluitvorming. Niet door achteraf in te grijpen, maar door al tijdens de plan- en ontwerpfasen de mogelijke verkeersveiligheidsproblemen te identificeren.
Download de Handleiding Verkeersveiligheidsaudit Onderliggend Wegennet
De cursus staat in het teken van de Verkeersveiligheidsaudit van het onderliggend wegennet. Ben jij een expert op het gebied van veiligheid en ontwerp, en wil je je laten certificeren tot verkeersveiligheidsauditor? Dan is deze cursus geschikt voor jou.
Na afloop van de cursus:
- Ontvang je het certificaat met een cijfer voor de beoordeling van de gemaakte casus;
- Word je toegevoegd aan de lijst met auditoren;
- Kun je een audit uitvoeren en een auditrapportage opstellen.
Certificaat
Na afronding ontvangt u een certificaat met een cijfer voor de beoordeling van de gemaakte casus.
Programma
Het programma van de cursus bestaat uit twee dagen training. Tijdens de training staat de procedure van de audit centraal: wat is de context van de audit, hoe gebruik je de checklist? Aan de hand van casuïstiek maak je je de procedure eigen.
Een inhoudelijke component van de cursus is de gedragskant van de weggebruiker. Waarom doen zij net iets anders dan vooraf verwacht? Hoe houd je in een ontwerp rekening met de consequenties van de menselijke factor in het verkeer?
De training wordt afgesloten met twee toetsopdrachten. De twee opdrachten worden na lesdag 1 en lesdag 2 duidelijk. De opdrachten worden buiten de lesdagen gemaakt.
De volgende onderwerpen komen aan bod:
Inleiding
- Context van de audit;
- Plaats van de verkeersveiligheidsaudit binnen veiligheidsbeleid;
- Werkzaamheden en rol van de auditor;
- Geschiedenis en ervaringen in het buitenland.
Verkeersveiligheidsaudit in vogelvlucht
- Hoe zet je een audit op?
- Waar vind ik auditoren?
- Checklist en rapportage.
Human Factors
- Rol van gedrag bij ontwerp;
- Uitleg van Human Factors-principes;
- Human Factors-principes in het ontwerp;
- Gezamenlijk uitwerken van een casus;
- Toepassen Human Factors-principes.
De verkeersveiligheidsaudit stap voor stap
- Het gebruik van de checklists;
- Het auditrapport;
- Procedures;
- Voorbeelden van uitgevoerde audits;
- Behandelen casuïstiek.
Docenten
Lesdata en locatie
Lesdata (2 dagen): 16 april en 18 juni 2025
Lestijden: 09.30 – 16.30 uur
Locatie: Utrecht
Voor wie?
De cursus is bedoeld voor (senior-)adviseurs met minimaal hbo-niveau en aantoonbare expertise op het gebied van veiligheid en ontwerp. Je hebt ten minste vijf jaar relevante werkervaring.
Harde toelatingseisen
Wanneer je je aanmeldt voor de cursus ontvang je een intakeformulier. Hierin toon je aan dat je aan bovenstaande beschrijving voldoet. Duidelijk moet dus worden dat je minimaal vijf jaar werkervaring hebt, minimaal hbo-niveau geschoold bent en ervaring hebt met zowel ontwerpen/herinrichting als verkeersveiligheid.
In het formulier neem je projecten op waarin jouw ervaring met ontwerpen en verkeersveiligheid wordt aangetoond. Je beschrijft hierin welke ervaring je hebt met het analyseren of verbeteren van verkeersveiligheid. Daarnaast geef je aan dat wanneer verkeersveiligheid een onderdeel was van het opstellen of toetsen van een ontwerp, op welke aspecten je daarbij hebt gelet. Als verkeersveiligheid een onderdeel was bij het opstellen of toetsen van een ontwerp, geef dan aan op welke aspecten je hebt gelet.
Kosten
Lesgeld: € 2.030,- exclusief BTW
(digitaal) Lesmateriaal en lunch zijn bij de prijs inbegrepen.