Algemeen
De Post-mbo opleiding Verkeerskunde (start maart 2025) zit vol. Na inschrijving wordt je op de wachtlijst geplaatst.
De volgende editie staat gepland vanaf 19 september 2025.
Duik dieper in de wereld van verkeerskunde
Onze post-mbo opleiding geeft je een brede kijk op de verschillende aspecten van het vakgebied en de nodige kennis. Van beheer en onderhoud tot verkeersveiligheid en communicatie. Je leert over tijdelijke maatregelen, parkeren, verkeersrecht, ontwerp, onderzoek, verkeersmanagement en beleid.
Dat doen we door middel van praktijkgerichte lessen en opdrachten. Daarnaast ontwikkel je praktische vaardigheden zoals probleemgericht werken en effectieve communicatie.
Deze opleiding is geschikt voor professionals met een afgeronde mbo-opleiding in een ander werkveld, die meer kennis willen over verkeer. Bijvoorbeeld omdat je betrokken bent bij het afhandelen van klachten van bewoners, of bij het bepalen van de parkeerdruk in een wijk. Misschien maak je verkeersbesluiten of ben je betrokken bij het plannen van omleidingsroutes en wegwerkzaamheden.
Na afloop van de opleiding:
- Heb je een flinke dosis basiskennis over het vakgebied verkeerskunde;
- Kun je de nieuwe inzichten en vaardigheden meteen toepassen in je dagelijkse praktijk;
- Kun je beter passende oplossingen bedenken voor een aantrekkelijke en veilige openbare ruimte;
- Ben je een nog betere gesprekspartner voor de beleidsmedewerkers;
- Ben je breder inzetbaar in de organisatie;
- Heb je een groter netwerk binnen én buiten je organisatie.
Programma
De opleiding is klassikaal. Je gaat aan de slag met praktijkgerichte opdrachten zowel in de klas als op straat. Tijdens de lesdagen behandelt de docent de theorie aan de hand van praktijkvoorbeelden en opdrachten. Je werkt met andere deelnemers uit het werkveld aan opdrachten, discussieert over de stof en deelt ervaringen. Door deze uitwisseling van kennis en ervaringen, leer je ook veel van elkaar.
De studiebelasting is gemiddeld 4 uur per week (naast het volgen van de lessen). Je sluit een aantal leerblokken af met een individuele opdracht.
De volgende leerblokken staan op het programma:
- Beheer en onderhoud
- Parkeren
- Tijdelijke maatregelen
- Verkeersrecht/verkeersbesluiten
- Verkeersontwerp
- Verkeersonderzoek
- Verkeersveiligheid
- Verkeersmanagement
- Verkeerslichten
- Verkeersbeleid
- Probleemgericht werken
- Communiceren
Je sluit de opleiding af met een presentatie, waarin je vertelt over je eigen leerervaringen.
Docenten
Onze docenten werken allen in het verkeerskundige werkveld. Zij hebben gedegen vakkennis en zijn uitstekend op de hoogte van de actuele ontwikkelingen.
Lesdata en locatie
Startdatum (12 dagen): 14 maart 2025
De opleiding wordt gegeven op 12 vrijdagen. De lessen zijn om de week, uitzondering zijn vakanties en/of feestdagen.
De Post-mbo opleiding Verkeerskunde (start maart 2025) zit vol. Na inschrijving wordt je op de wachtlijst geplaatst. De volgende editie staat gepland vanaf 19 september 2025.
Lestijden: 09.30 tot 16.30 uur
Leslocatie: Utrecht
Voor wie?
Deze opleiding is geschikt voor mensen die werken als medewerker verkeer, medewerker beheer, medewerker openbare ruimte, medewerker parkeerbeheer, weginspecteur, werkvoorbereider en andere uitvoerende functies bij een wegbeheerder of aannemer.
Deelnemers hebben een mbo-3 of mbo-4 opleiding afgerond. Twijfel je of de opleiding bij je past? Neem dan contact met ons op!
Bij het succesvol afronden van de opleiding ontvang je het diploma “Post-mbo Verkeerskunde”. Dit diploma bewijst niet dat je een bepaald vastgesteld opleidingsniveau hebt behaald, maar moet worden gezien als een door het werkveld erkend diploma.
Kosten
Lesgeld: € 4.995,-, exclusief BTW.
Digitaal lesmateriaal is bij de prijs inbegrepen, net als de lunch en koffie/thee.
Niet inbegrepen: kosten voor eventueel aan te schaffen boeken, zoals CROW publicaties.