

Harderwijk maakt centrumroute klaar voor groeiende verkeersstromen
Net als veel Nederlandse dorpen en steden heeft Harderwijk ambitieuze groeiplannen. Tot 2035 komen er 4.900 woningen bij in de gemeente. Met die groei in gedachte vroeg de gemeente DTV om 9 kruispunten op de lokale hoofdwegenstructuur te analyseren met als doel de verkeersafwikkeling te verbeteren. De aangepaste kruispunten moeten straks bovendien bijdragen aan een hogere verkeersveiligheid én fietsgebruik stimuleren.
Toen Marcel Willekens, Adviseur Smart Mobility bij DTV, ruim een jaar geleden hoorde over de plannen van de gemeente Harderwijk, was hij direct enthousiast. Als verkeerskundige is Marcel namelijk gek op dit soort ‘puzzels’: 9 kruispunten op de lokale hoofdwegenstructuur zo aanpakken dat de doorstroming in de gemeente ook in de toekomst gewaarborgd is. “Voor elk kruispunt heb je te maken met zeker vier componenten die allemaal een belangrijke rol spelen: het mobiliteitsbeleid van de stad, de toekomstige verkeersstromen, de verkeersveiligheid én de ruimtelijke mogelijkheden van een locatie”, zegt Marcel. “Die diverse knoppen om aan te draaien maken het uitdagend, maar tegelijkertijd ook heel leuk.”
Juiste oplossing
Deze 9 kruispunten zijn niet zomaar naar voren gekomen. Ze zijn het resultaat van eerder gemaakte kruispuntberekeningen, op basis van het geactualiseerde verkeersmodel van de gemeente. In het model is de verwachte verkeersafwikkeling meegenomen op het moment dat er een flink aantal nieuwe woningen en bedrijven zijn gerealiseerd in Harderwijk. “Op deze 9 kruispunten merkten we dat het gaat wringen, als je ze niet tijdig aanpakt”, zegt Marcel. Op het lijstje staan bijvoorbeeld een paar dubbelstrookrotondes. “Die zijn niet meer van deze tijd, want ze zijn onveilig door hun open structuur.”
Een turbo-rotonde, met gescheiden rijstrookscheiding, is wat dat betreft veel beter voor de afwikkeling en veiligheid, weet Marcel. Tussen de aan te pakken kruispunten zit ook een voorrangskruispunt. “Automobilisten moeten daar lang wachten. Je ziet dat ze dan sneller risico’s gaan nemen en fietsers met voorrang vergeten.”
Een kruispunt met verkeerslichten dan? Dat is volgens Marcel niet altijd wenselijk vanuit het fietsbeleid van de gemeente Harderwijk. De stad is verkeerslichtenluw, wil fietsers zo min mogelijk laten wachten en dat moet zo blijven. Bij de plannen voor de kruispunten nam DTV ook de ruimtelijke inpasbaarheid van alternatieven mee. Marcel: “Een extra rijstrook past vaak gewoon niet. Of je moet gaan snijden in het groen. Dat is dan ook weer niet altijd de bedoeling.”
Gedraaide rotonde
De ‘puzzel’ inspireerde Marcel en zijn collega’s tot creatieve oplossingen. Voor een van de kruispunten is een rotonde voorgesteld die een kwartslag gedraaid is. In de praktijk betekent het dat de huidige rotonde volledig vervangen moet worden, een ingrijpende klus. “Puur uit verkeersafwikkeling kun je misschien andere keuzes maken, maar vanuit verkeersveiligheid is dit op deze plek de beste keuze. De top-5 van de geselecteerde kruispunten om aan te pakken kennen elk minimaal 10 ongevallen. Daar móet je als gemeente iets mee doen.”
De gemeente Harderwijk heeft nu een prioriteitenlijst met kruispunten die als eerste aangepakt moeten worden, inclusief de gewenste vormgeving en kosten. “Het is nu aan de gemeenteraad om een beslissing te nemen”, zegt Marcel. Willem van Blijderveen, Verkeerskundige bij de gemeente Harderwijk is blij met de uitkomsten. “We zijn inmiddels gestart met het uitwerken van het onderdeel Mobiliteit van het Omgevingsprogramma Bouw & Infrastructuur. De projecten die volgen uit het DTV-onderzoek krijgen hier zeker een prominente plaats in.”

Ook interessant









