Mobiliteitsarmoede vraagt om een gerichte aanpak

Voor de meeste mensen is reizen naar werk, school of familie vanzelfsprekend. Maar wat als dat niet zo is? Mobiliteitsarmoede treft mensen die beperkt zijn in hun verplaatsingsmogelijkheden en daardoor niet volledig kunnen meedoen in de samenleving. De oorzaken lopen vaak uiteen en daarom vraagt mobiliteitsarmoede om maatwerk. Vorig jaar onderzochten we mobiliteitsarmoede in de wijk Hoge Vucht in Breda en brachten we de achterliggende factoren én mogelijke oplossingen in kaart.

Wat is mobiliteitsarmoede?

Mobiliteitsarmoede kent verschillende oorzaken. Soms ontbreken de juiste vervoersmogelijkheden, maar ook persoonlijke of economische factoren spelen mee. Denk hierbij aan het niet beschikken over een fiets of auto, fysiek niet in staat zijn om te fietsen of met het openbaar vervoer te reizen of geen geld te hebben om te reizen met het openbaar vervoer. Dit kan meerdere gevolgen hebben: van sociale isolatie, beperkingen in werk en studie, tot verslechtering van gezondheid en ook verminderde zelfstandigheid.

Inclusieve mobiliteit

DTV ziet het belang van inclusiviteit, waarbij iedereen, ongeacht leeftijd, financiële situatie of gezondheid, deel kan nemen aan de samenleving. Ook wat mobiliteit betreft.

Daarom onderzochten we of er in de wijk Hoge Vucht (Breda) sprake is van mobiliteitsarmoede, welke factoren hierin een rol spelen en welke aanpak mogelijk is. Op basis van het 5B-model ontwikkelden we een vragenlijst die is uitgezet in de wijk. Het model richt zich op vijf factoren die mobiliteit beïnvloeden, namelijk:

  • Beschikbaarheid
  • Bruikbaarheid
  • Betaalbaarheid
  • Begrijpelijkheid
  • Beleving

Gerichte aanpak

De vragenlijst is geanalyseerd aan de hand van het 5B-model, waarbij per factor en per vervoerswijze mogelijke oplossingen zijn aangedragen. Deze oplossingen zijn in een initiatievenkaart gegoten. Uit het onderzoek blijkt dat gerichte initiatieven om ongelijkheid te verminderen een effectieve aanpak kunnen zijn tegen mobiliteitsarmoede. Niet alleen in de Hoge Vucht, maar ook in andere wijken. Denk aan het vergoten van bewustzijn over beschikbare vervoersopties, inzicht in de kosten ten opzichte van andere vervoerwijzen, een groter gevoel van veiligheid en het stimuleren van gebruik en kennis over een vervoermiddel.

Mobiliteitsarmoede in jouw gemeente?

Onderzoek naar mobiliteitsarmoede en welke factoren daarbij een rol spelen, is belangrijk om mobiliteitsarmoede zo gericht en effectief mogelijk aan te pakken. Gerichte maatregelen kunnen mobiliteitsarmoede verminderen. Wil je weten of dit in jouw gemeente speelt en hoe je het kunt aanpakken? We denken graag met je mee.

-
Robin Swolfs

Kunnen we je helpen bij het in kaart brengen van mobiliteitsarmoede in je gemeente, wijk, of dorp? Neem contact op voor een kennismakingsgesprek.

Neem contact op met Robin