DTV en AWV zetten flinke stappen bij uitrol iVRI in Vlaanderen

In Nederland is de iVRI inmiddels niet meer weg te denken. Ook Vlaanderen is volop bezig met de uitrol van de iVRI binnen het Mobilidataprogramma. Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) is de grootste wegbeheerder in Vlaanderen. DTV ondersteunt het AWV bij de uitrol van het nieuwe type verkeerslicht. Joost Hermans, adviseur Smart Mobility bij DTV, verzorgt de monitoring van de installaties en vertelt meer over de voortgang en werkzaamheden.  

Het areaal van AWV verspreidt zich over het gehele Vlaamse grondgebied. Inmiddels zijn meer dan 150 volledig uitgeruste iVRI’s – inclusief ITSApp – operationeel. 

Samenwerking  

Het beheer van de verkeerslichten heeft AWV verdeeld over vijf uitvoerende afdelingen die overeenkomen met de Vlaamse provincies. Omdat de eerste uitrol van de iVRI specialistische kennis en nauw contact met leveranciers vereist, heeft AWV gedurende de looptijd van het mobilidata programma een gespecialiseerd team samengesteld. Joost Hermans: “We betrekken de medewerkers van de provinciale afdelingen steeds actiever bij de uitrol en het beheer van de iVRI’s, zodat zij dit uiteindelijk zelfstandig kunnen uitvoeren.” 

Uitdagingen 

Maar wat zijn nu uiteindelijk de verschillen tussen Nederland en Vlaanderen als het gaat om (i)VRI’s? Volgens Joost zijn die niet erg groot. “Uiteindelijk is het grotendeels dezelfde materie. Ikzelf was de Nederlandse situatie gewend en moest in mijn begintijd bij AWV wel even wennen aan de Vlaamse standaarden voor signaalgroepen en de detectoren. Maar de iVRI-uitdagingen – zoals bijvoorbeeld het verbinden van voldoende weggebruikers, het omgaan met onnauwkeurigheid van GPS-signalen en het wennen aan de overstap naar een nieuwe regelfilosofie – hebben in Nederland en Vlaanderen een vergelijkbaar karakter.” 

De ondersteuning van DTV voor AWV is zeer breed opgezet en bestaat uit: 
  • Het periodiek monitoren van de werking van de ITSApps ten opzichte van de beleidsdoelstellingen. 
  • Het opvolgen van klachten en meldingen van weggebruikers. 
  • Het analyseren van de KPI’s met behulp van iVRI Insights. 
  • Het ontwikkelen van de verkeerscentrale ABBAVISU, zodat de iVRI-verbindingen daarin goed te monitoren zijn. 
  • Het bewaken van de betrouwbaarheid en prestaties van de ITSApps. 
  • Het verkeerskundig beheer van de installaties. 
  • Het overdragen van kennis over de iVRI binnen de organisatie.

Anne Verwimp, projectingenieur bij AWV, geeft een doorkijkje naar de toekomst: “AWV heeft als doelstelling om het aantal werkzame iVRI’s op korte termijn uit te breiden naar 250 installaties. De inzet en expertise van Joost helpt ons om het verkeerskundige en technische beheer van deze installaties in te bedden in onze organisatie.” 

Uitrol iVRI Vlaanderen Belgie - foto: (c) Agentschap Wegen en Verkeer - artikel DTV

Foto’s bij artikel: (c) Agentschap Wegen en Verkeer

 

Wat zijn intelligente verkeerslichten?

Wanneer bestaande verkeerslichten worden uitgerust met intelligente technologie kunnen zij communiceren en permanent informatie uitwisselen met andere intelligente verkeerslichten, weggebruikers, dynamische verkeersborden, sensoren op kruispunten of van auto’s en navigatie-apps. Door deze tweerichtingscommunicatie krijg je als weggebruiker informatie, maar tegelijk voed je het netwerk met informatie door jouw verplaatsingsgedrag.

Bekijk de video van Mobilidata over intelligente verkeerslichten:

De verschillende toepassingen

Intelligente verkeerslichten bieden verschillende toepassingen voor weggebruikers:

  • Meer groen licht (o.a. voor fietsers, hulpdiensten en OV)
  • Voorrang voor vrachtwagens, een groep fietsers/voertuigen (onder bepaalde voorwaarden)
  • Voorrang voor fietsers bij slecht weer
  • Betere afstemming van verkeerslichten op het verkeer

Bron: Mobilidata

Joost Hermans

Wil je meer weten over onze ervaringen met de iVRI? Of heb je vragen over deze of andere slimme mobiliteitsoplossingen? Neem gerust contact met ons op.

Neem contact op met Joost