Algemeen
Verkeerskunde: een breed en dynamisch vakgebied
Het draait om verkeer, mensen, maatschappij, techniek en nog veel meer. Een verkeerskundige moet verplaatsingsbehoeften en verplaatsingsgedrag kunnen analyseren, beïnvloeden en faciliteren. Om zo het huidige verkeer- en vervoersysteem te optimaliseren. Centraal daarbij staan bereikbaarheid, veiligheid, leefbaarheid en duurzaamheid, met aandacht voor alle gebruikers van het systeem en de haalbaarheid van maatregelen.
Onze Post-hbo opleiding Verkeerskunde geeft je een brede vakinhoudelijke basis. Aan bod komen actuele thema’s die in het werkveld spelen en disciplines die hier nauw aan verbonden zijn. In de opleiding zit een goede balans tussen diepgaande kennis over verkeerskunde, en de praktische vaardigheden om bij te dragen aan het oplossen van de mobiliteitsvraagstukken.
Deze opleiding is geschikt voor professionals met een hbo- of wo-achtergrond die in een verkeerskundige functie (gaan) werken en het vak verkeerskunde goed of beter willen beheersen. Wij leiden je op tot een breed inzetbare beleidsmedewerker/projectleider in de verkeerskunde.
Na afloop van de opleiding:
- Heb je een breed overzicht van wat er binnen de verkeerskunde speelt en wat de rol van de verkeerskundige inhoudt;
- Heb je inzicht in hoe alle deelgebieden binnen de verkeerskunde met elkaar samenhangen en hoe ze elkaar beïnvloeden (inclusief de relatie met een aantal aanverwante vakgebieden);
- Heb je vaardigheden wat betreft het analyseren van verkeerskundige problemen en het realiseren van sturings- en oplossingsmogelijkheden wat betreft verkeerskundige problemen;
- Heb je inzicht in de bestuurlijke, beleidsmatige, ambtelijke en maatschappelijke kanten van verkeerskundige planvormingsprocessen en uw eigen rol daarin.
Programma
De opleiding wordt klassikaal verzorgd en bestaat uit 16 lesdagen. Tijdens de lesdagen behandelt de docent de theorie, voor een groot deel aan de hand van praktijkvoorbeelden. Vanzelfsprekend is er veel ruimte voor vragen en discussie. Je werkt thuis en tijdens de lesdagen aan diverse opdrachten om de aangeboden lesstof eigen te maken en vaardigheden te oefenen. De meeste leerblokken worden afgesloten met een individuele toetsopdracht.
De volgende leerblokken staan op het programma:
- Mobiliteitsbeleid
- Openbaar vervoer
- mobiliteitsmanagement
- Verkeerslichten
- Verkeerswetgeving
- Maatschappelijke kosten-batenanalyse (MKBA)
- Ruimtelijk beleid
- Verkeersveiligheid en verkeersgedrag (human factors)
- Parkeren
- Verkeersplanologie
- Smart Mobility
- Verkeersontwerp
- Verkeersonderzoek
- Verkeer en milieu
- Verkeersmodellen
- Fiets en voetgangers
Docenten
Lesdata en locatie
startdatum (16 dagen): 28 maart 2025
De opleiding wordt gegeven op 16 vrijdagen van 9.30 uur tot 16.30 uur. De lessen zijn om de week, uitzondering zijn vakanties en/of feestdagen.
Leslocatie: Utrecht
Voor wie?
Deelnemers aan de opleiding hebben een afgeronde opleiding op master of bachelor niveau. Minimaal een hbo-diploma is vereist voor deze opleiding. Na je inschrijving wordt om een kopie van je diploma gevraagd i.v.m. toelating tot de opleiding.
Je moet kunnen denken en werken in termen van beleid en beleidsvoorbereiding. De post-hbo opleiding is uitermate geschikt voor professionals die in een verkeerskundige functie (gaan) werken en het vak verkeerskunde nog niet (voldoende) beheersen.
Deelnemers werken bijvoorbeeld bij advies- en ingenieursbureaus, gemeenten, rijksoverheid, provincies, regionale samenwerkingsverbanden en belangenorganisaties
Bij het succesvol afronden van de opleiding ontvangt je het diploma “Post-hbo opleiding Verkeerskunde”. Dit diploma bewijst niet dat je een bepaald vastgesteld opleidingsniveau hebt behaald, maar moet worden gezien als een door het werkveld erkend diploma.
Kosten
Lesgeld: € 6.995,- exclusief BTW
Digitaal lesmateriaal en lunch zijn bij de prijs inbegrepen.
Niet inbegrepen: kosten voor eventueel aan te schaffen boeken, zoals CROW publicaties.