Opleiding

Post-hbo opleiding Verkeerskunde

 • 27-09-2024
 • 16 dagen
 • Utrecht
 • 6.995,- (ex BTW)
 • Diploma

Algemeen

De Post-hbo opleiding Verkeerskunde (start september) zit vol. 
Je kunt je inschrijven voor de volgende editie: deze is gepland vanaf 24 januari 2025. Je komt dan op een wachtlijst. 

Verkeerskunde: een breed en dynamisch vakgebied

Het draait om verkeer, mensen, maatschappij, techniek en nog veel meer. Een verkeerskundige moet verplaatsingsbehoeften en verplaatsingsgedrag kunnen analyseren, beïnvloeden en faciliteren. Om zo het huidige verkeer- en vervoersysteem te optimaliseren. Centraal daarbij staan bereikbaarheid, veiligheid, leefbaarheid en duurzaamheid, met aandacht voor alle gebruikers van het systeem en de haalbaarheid van maatregelen.

Onze Post-hbo opleiding Verkeerskunde geeft je een brede vakinhoudelijke basis. Aan bod komen actuele thema’s die in het werkveld spelen en disciplines die hier nauw aan verbonden zijn. In de opleiding zit een goede balans tussen diepgaande kennis over verkeerskunde, en de praktische vaardigheden om bij te dragen aan het oplossen van de mobiliteitsvraagstukken.

Deze opleiding is geschikt voor professionals met een hbo- of wo-achtergrond die in een verkeerskundige functie (gaan) werken en het vak verkeerskunde goed of beter willen beheersen. Wij leiden je op tot een breed inzetbare beleidsmedewerker/projectleider in de verkeerskunde.

Na afloop van de opleiding:

 • Heb je een breed overzicht van wat er binnen de verkeerskunde speelt en wat de rol van de verkeerskundige inhoudt;
 • Heb je inzicht in hoe alle deelgebieden binnen de verkeerskunde met elkaar samenhangen en hoe ze elkaar beïnvloeden (inclusief de relatie met een aantal aanverwante vakgebieden);
 • Heb je vaardigheden wat betreft het analyseren van verkeerskundige problemen en het realiseren van sturings- en oplossingsmogelijkheden wat betreft verkeerskundige problemen;
 • Heb je inzicht in de bestuurlijke, beleidsmatige, ambtelijke en maatschappelijke kanten van verkeerskundige planvormingsprocessen en uw eigen rol daarin.

Programma

De opleiding wordt klassikaal verzorgd en bestaat uit 16 lesdagen. Tijdens de lesdagen behandelt de docent de theorie, voor een groot deel aan de hand van praktijkvoorbeelden. Vanzelfsprekend is er veel ruimte voor vragen en discussie. Je werkt thuis en tijdens de lesdagen aan diverse opdrachten om de aangeboden lesstof eigen te maken en vaardigheden te oefenen. De meeste leerblokken worden afgesloten met een individuele toetsopdracht.

De volgende leerblokken staan op het programma:

 • Mobiliteitsbeleid
 • Openbaar vervoer
 • mobiliteitsmanagement
 • Verkeerslichten
 • Verkeerswetgeving
 • Maatschappelijke kosten-batenanalyse (MKBA)
 • Ruimtelijk beleid
 • Verkeersveiligheid en verkeersgedrag (human factors)
 • Parkeren
 • Verkeersplanologie
 • Smart Mobility
 • Verkeersontwerp
 • Verkeersonderzoek
 • Verkeer en milieu
 • Verkeersmodellen
 • Fiets en voetgangers

Docenten

Lesdata en locatie

startdatum (16 dagen): 27 september 2024
De Post-hbo opleiding Verkeerskunde (start september) zit vol.
Je kunt je inschrijven voor de volgende editie: deze is gepland vanaf 24 januari 2025. Je komt dan op een wachtlijst.

De opleiding wordt gegeven op 16 vrijdagen van 9.30 uur tot 16.30 uur. De lessen zijn om de week, uitzondering zijn vakanties en/of feestdagen.

Leslocatie: Utrecht

Voor wie?

Deelnemers aan de opleiding hebben een afgeronde opleiding op master of bachelor niveau. Minimaal een hbo-diploma is vereist voor deze opleiding. Na je inschrijving wordt om een kopie van je diploma gevraagd i.v.m. toelating tot de opleiding.

Je moet kunnen denken en werken in termen van beleid en beleidsvoorbereiding. De post-hbo opleiding is uitermate geschikt voor professionals die in een verkeerskundige functie (gaan) werken en het vak verkeerskunde nog niet (voldoende) beheersen.

Deelnemers werken bijvoorbeeld bij advies- en ingenieursbureaus, gemeenten, rijksoverheid, provincies, regionale samenwerkingsverbanden en belangenorganisaties

Bij het succesvol afronden van de opleiding ontvangt je het diploma “Post-hbo opleiding Verkeerskunde”. Dit diploma bewijst niet dat je een bepaald vastgesteld opleidingsniveau hebt behaald, maar moet worden gezien als een door het werkveld erkend diploma.

Kosten

Lesgeld:  € 6.995,- exclusief BTW

Digitaal lesmateriaal en lunch zijn bij de prijs inbegrepen.

Niet inbegrepen: kosten voor eventueel aan te schaffen boeken, zoals CROW publicaties.

 

 

Reviews

Deelnemer studiejaar 2023

Alle facetten van de verkeerskunde komen aan de orde. Bovendien zeer goed toepasbaar in het werk van de verkeerskundige!

Deelnemer studiejaar 2023

Je krijgt genoeg algemene informatie als het gaat over het werk wat een verkeerskundige moet uitvoeren of mee te maken heeft.

Deelnemer studiejaar 2023

Ik zou mijn collega aanraden om deze opleiding te volgen als hij een goede basis wilt krijgen over verkeerskunde.

Paul Verweij

Goede complete opleiding voor een eerste verdieping in de verkeerskunde. Plan vooraf wel wat studieavonden in!

Marieke Sulkers

Ingenieursbureau Drechtsteden

De Post HBO verkeerskunde is een zeer complete opleiding. Alle facetten van verkeer komen voorbij. Het is goed te combineren met een fulltime baan, al moet je de studiedruk niet onderschatten. Als je aan de slag wilt als verkeerskundige of je kennis wilt ophalen is deze opleiding een goede keuze

Maarten Hagoort

Gemeente Utrecht

Een afwisselende studie, met veel interessante onderwerpen en goede docenten waar ruimte voor individuele vragen is.

Marjan Dengerink

Gemeente Brummen

De Post HBO Verkeerskunde is een goede en degelijke basis. De opleiding gaat in op alle facetten van verkeerskunde en is direct toepasbaar in mijn werk.

Deelnemer studiejaar 2022

HBO Verkeerskunde - een pittige opleiding maar zo leerzaam, toepasbaar in het werk. Personeel van DTV zeer vriendelijk, zijn er altijd voor je. Denken in mogelijkheden, oplossingen, flexibel. De docenten kundig en allemaal erg enthousiast. Interactie goed.

Deelnemer studiejaar 2022

Een goed georganiseerde opleiding met veel betrokkenheid waar je een goede basis van de Verkeerskunde krijgt.

Mark Verhoeve

Gemeente Voerendaal

Uitstekend verzorgde cursus met docenten die weten waar ze het over hebben. De lesstof is actueel en relevant, en biedt een goede en brede basis voor mijn werk als adviseur.

Michiel van de Zedde

Gemeente Amstelveen

Zeer interessante opleiding. De colleges worden gegeven door inhoudelijk zeer sterke en vakbekwame docenten. De opleiding geeft een brede inkijk in de Verkeerskunde en sluit goed aan bij mijn werkveld.

Jorrit Haaker

Gemeente Wierden

Een veelzijdige en afwisselende opleiding die aansluit bij mijn werkomgeving. Interessante vakken die de uiteenlopende onderwerpen binnen verkeerskunde weergeven. De toetsing paste bij de gegeven colleges en had verschillende vormen.

Linda Braakman

Ik begon deze opleiding uit interesse. Ik kom uit het onderwijs en wilde eens iets heel anders. Deze opleiding heeft me een breed beeld gegeven van het vak verkeerskunde. Interessante, vlotte lessen, gegeven door docenten die werkzaam zijn binnen de verkeerskunde. Een echte aanrader!

Oscar van de Schraaf

HTM Personenvervoer N.V.

De Post HBO Verkeerskunde is een boeiende opleiding. Waar veel mensen uit diverse velden van de verkeerskunde aanbod komen. Van docenten van een Universiteit tot adviseurs voor gemeentes en andere overheden. In 8 maanden tijd ging ik van ik 0 naar 8 qua kennis. De 10 halen is een kwestie van ervaring.

Willem Arendzen

Rijkswaterstaat

In een korte tijd veel kennis op doen over uiteenlopende verkeerskundige onderwerpen met zeer deskundige docenten. Compact en na afronding van de cursus meer kennis en instrumenten om met deze problemen te kunnen werken. Ook een goede start voor verdere bestudering en verdieping.

Andy Timpico

Gemeente Amsterdam

De opleiding heb ik als positief ervaren. Het geeft je en completere kijk op zaken die spelen binnen Verkeer en Vervoer. Een opleiding die ik een ieder zou aanbevelen die binnen verkeer en vervoer een functie ambieert of al werkzaam is binnen verkeer en vervoer, maar op zoek is naar diepgang.

Marcel Grapendaal

Provincie Noord Holland

Brede cursus Verkeerskunde met inhoudelijk kundige docenten met veel ervaring en leuke praktijkvoorbeelden

Amber Pierik

Gemeente Hollands Kroon

Interessante opleiding, ik heb veel opgestoken en ga hier veel aan hebben in de toekomst

Adriaan Spaanderman

Buroinfra

De opleiding verkeerskunde is een erg nuttige en leerzame opleiding waarbij veel aspecten van de verkeerskunde aan bod komen. De docenten zijn zeer kundig en geven leerzaam les

Kees Koster

Provincie Overijssel

Complimenten DTV, je wist snel de cursus in een prettig digitaal format om te zetten. Zo heb ik mijn kansen, al werkend en lerend vergroot. Een aanrader voor iedereen, die, juist nu, zich wil voorbereiden op de nieuwe mobiliteit in het post-coronatijdperk.

Sander Winkes

Gemeente Delft

Inspirerende vakken door docenten met gedegen kennis van zaken.

Maurice Fisher

Ik ben erg tevreden met de opleiding. Veelzijdig en pragmatisch.

Niels Rovers

Gemeente Westland

De organisatie van de (digitale) lessen is goed geregeld