Algemeen
Een stevige basis ‘ruimte en mobiliteit’ voor verkeerskundigen, planologen, ingenieurs en bestuurskundigen
Hoewel in planvorming naar afstemming wordt gestreefd, wordt niet integraal naar ruimtelijke oplossingen voor stedelijke problemen gezocht. Juist daarom is het vak van verkeersplanologie belangrijk: verkeer en planologie vanaf de start van onderzoek en planvorming met elkaar verbinden tot één geheel. In de context van groeiende steden en regio’s, smart cities, brede welvaart en duurzaamheid wordt het belang hiervan alleen maar groter.
Met deze post-hbo opleiding verwerf je niet alleen een stevige basis inhoudelijke kennis op verkeersplanologische thema’s zoals netwerkplanning, gebiedsontwikkeling, gezondheid, en energie en milieu. Maar je leert deze kennis ook toepassen in (strategische) integrale beleidsvorming.
Klaar voor de nieuwe stad
Deze opleiding is geschikt voor professionals met een hbo- en wo achtergrond die zijn betrokken bij integrale of strategische planvorming, de ontwikkeling van mobiliteitsplannen, masterplannen, en/of omgevingsvisie/-plannen. Na het volgen van de opleiding kan de deelnemer een strategisch verkeersplanologische opgave analyseren, structureren en hier een eigen visie op ontwikkelen en tentoonspreiden.
Deze opleiding is ontwikkeld in samenwerking met Goudappel.
DTV Academy en Goudappel hebben een inspirerend en uitdagend programma samengesteld. Docenten uit eigen gelederen, van Hogeschool van Amsterdam, TU Delft, PBL, APPM en Dat.mobility verzorgen de verschillende lessen.
Programma
Het programma bestaat uit 16 dagdelen (8 dagen). Naast een introductie, ateliers, vragenuurtjes en een afsluitende excursie, komen actuele, prikkelende en strategische thema’s van de verkeersplanologie aan bod. Voor elke lesdag bereiden de deelnemers zich voor door middel van het bestuderen van artikelen en lichte voorbereidingsopdrachten. De opleiding wordt afgesloten met een toetsopdracht in de vorm van de presentatie van een eigen casus. Na het succesvol afronden van de toetsopdracht ontvangen deelnemers hun diploma.
Het programma bestaat uit de volgende onderdelen
- Introductie (Teije Gorris | Go-bility & Nicole Korsten | Goudappel)
- Netwerken en structuren (Bas Govers | Goudappel)
- Locatie- en gebiedsontwikkeling (Danny van Beusekom | Goudappel)
- Onderzoek big data en modellen (Peter van der Mede | Goudappel & Bastiaan Possel | Goudappel)
- Beeldvorming, taal, proces en communicatie in beleid en planvorming (Bart Heijnen | APPM)
- Milieu, gezondheid, omgevingskwaliteit (Jan Anne Annema | TU Delft)
- Toekomstscenario’s en brede welvaart (Daniëlle Snellen | PBL)
- Stadslogistiek (Walther Ploos van Amstel | Hogeschool van Amsterdam)
- Proeve van bekwaamheid en afsluiting
Download de studiegids voor het volledige programma.
Docenten
Lesdata en locatie
Startdatum (16 dagdelen/8 dagen): najaar 2025
De opleiding wordt grotendeels fysiek gegeven op vrijdagen van 9.30 uur tot 16.30 uur. Er zijn geen lessen in landelijke vakanties en/of feestdagen.
Er zijn enkele atelier sessies en (online) vragenuurtjes om de voortgang van de casus te bespreken.
Leslocatie: Utrecht
Voor wie?
Als je je als (beleids)adviseur verder wilt ontwikkelen op het raakvlak van ruimte en mobiliteit dan is deze opleiding geschikt voor jou. Deelnemers aan deze opleiding hebben tenminste een hbo en/of wo opleiding afgerond en zijn werkzaam bij bijvoorbeeld gemeenten, provincie, rijksoverheid, advies-, ingenieurs-, of managementbureaus in functies als:
- Verkeersplanoloog
- (Beleids)adviseur ruimte en/of mobiliteit
- Strategisch adviseur
- Strateeg
Kosten
Lesgeld: € 5.400,- exclusief BTW.
(digitaal) Lesmateriaal en lunch zijn bij de prijs inbegrepen.