DTV Academy: al 25 jaar praktijkgerichte opleidingen in mobiliteit

Al een kwart eeuw breidt DTV haar opleidingen en cursussen op het gebied van mobiliteit en verkeerskunde verder uit. Het heeft geleid tot de oprichting van DTV Academy: een veelzijdig label voor leren en opleiden. Marjolein van de Nadort maakte als adviseur en docent de ontwikkeling van dichtbij mee. “We luisteren goed naar wat de praktijk nodig heeft en spelen daar op in. Alleen zo help je zij- en doorstromers op weg.”

Opleiden zit DTV in het bloed. De organisatie zag in 1987 het levenslicht als onderdeel van de toenmalige NHTV, nu BUas geheten. “Waar de hogeschool voorzag in de voltijdopleiding Verkeerskunde, verzorgde DTV curssussen voor het werkveld”, zegt Marjolein van de Nadort. Zij werkt als adviseur en docent al een kwart eeuw voor de opleidingstak binnen DTV, inmiddels omgedoopt tot DTV Academy.

Van één dag tot negen maanden

Die eerste opleidingen van toen zijn uitgegroeid tot een brede paraplu van cursussen en opleidingen op het gebied van mobiliteit en verkeerskunde. Populair binnen DTV Academy zijn de post-mbo en post-hbo opleidingen Verkeerskunde. Maar er is bijvoorbeeld ook een post-hbo opleiding Ontwerp Hoofdwegen of een cursus ‘Tijdelijke Verkeersmaatregelen’, naast tal van andere cursussen. “De kortste cursus duurt één dag, een opleiding duurt maximaal 16 dagen verspreid over een periode van negen maanden”, benadrukt Marjolein. “We luisteren wat er in de praktijk speelt en sluiten daar de opleidingen op aan. De een wil in een middag bijgespijkerd worden in de terminologie, een ander wil zich echt verdiepen. Of je kiest als team voor een maatwerkoplossing.”

Post-mbo opleiding Verkeerskunde

Omdat er behoefte in de markt was, startte DTV in 2021 met een post-mbo opleiding Verkeerskunde. Met succes, want het lesprogramma staat inmiddels al twee keer per jaar op het programma. Marjolein denkt dat het de hands-on benadering is die aanslaat. “De post-mbo opleiding richt zich bijvoorbeeld op beheerders van de openbare ruimte of medewerkers die parkeervergunningen verlenen die in hun gemeente een uitgebreider takenpakket krijgen. Als zij zich dan ook moet gaan ontfermen over verkeerslichten of een onderhoudsplan moet kunnen interpreteren, dan is specifieke kennis nodig. Die vinden ze bij ons.”

‘Poten in de klei’

Door de jaren heen bouwde DTV aan een netwerk docenten uit het werkveld. Marjolein selecteert deze ervaren experts op basis van kennis, passie voor het vak én didactische vaardigheden. Doordat de docenten met de ‘poten in de klei’ staan, zijn de opleidingen binnen DTV Academy zeer praktijkgericht en de gebruikte casussen actueel. “Het helpt enorm als de cursisten zich in de voorbeelden herkennen, want dan vertalen ze wat ze leren sneller naar de dagelijkse praktijk.” Marjolein peilt bovendien continu of de lesstof aansluit bij de behoeften van de ‘studenten’. “We wegen de laatste trends mee. Momenteel zijn mobiliteitshubs heel actueel bij veel overheden. Dat onderwerp voegen we dan toe aan het lespakket.”

Tekort aan mobiliteitsprofessionals

In de afgelopen 25 jaar heeft Marjolein de arbeidsmarkt zien veranderen. “De vraag naar mobiliteitsprofessionals is enorm toegenomen. Er is vergrijzing enerzijds en anderzijds zijn mobiliteitsvraagstukken steeds ingewikkelder geworden. Grote steden gaan massaal inbreiden.

Dat heeft grote gevolgen voor de verkeersstromen in de stad, zeker nu gemeenten voor fietsen en wandelen kiezen. Door middel van onze opleidingen zorgen we ervoor dat zij-instromers en doorstromers de kennis ontwikkelen die ze nodig hebben.”

Persoonlijke groei

Juist omdat zij-instromers en doorstromers vaak volgens de ‘learning on the job’-filosofie worden ingezet, start DTV Academy dit najaar met een aanbod onder de noemer ‘persoonlijke groei’. Dat is een ‘hulplijn’ die ingeroepen kan worden nadat de post-mbo of post-hbo opleiding is afgerond. “Als je opeens een verkeersbesluit moet gaan maken of een bewonersavond moet organiseren, kan je soms best een steuntje in je rug gebruiken”, zegt Marjolein. “Het kan ook zijn dat je een advies wil schrijven aan je wethouder met de juiste argumenten. Ook dan springen we bij met advies op maat.”

 

Marjolein van de Nadort

Wil je een opleiding of cursus volgen en kun je daarbij wat keuzehulp gebruiken? Neem contact op met een van onze adviseurs.

Neem contact op met Marjolein