“Iedere les gaf mij een nieuw gereedschap om mijn werk beter te doen”

Nahed Meeuws is bij de Gemeente Roermond Buitengewoon Opsporingsambtenaar (BOA) in het buitengebied. Ze werkt er ook op de afdeling clusterbeheer openbare ruimte. In die laatste rol heeft ze veel met verkeershandhaving te maken. Sinds ze recent de Post-mbo opleiding Verkeerskunde bij DTV Consultants afrondde, voelt ze zich zekerder in haar werk. “Ik weet nu hoe ik van iets subjectiefs iets objectiefs maak.”

Nahed Meeuws werkt al 27 jaar bij de Gemeente Roermond. Een groot deel daarvan, ongeveer 20 jaar, is ze Buitengewoon Opsporingsambtenaar (BOA). Waar ze begon in de verkeershandhaving in de straten van de Limburgse gemeente, vind je haar tegenwoordig terug in het buitengebied. Ze zorgt ervoor dat alles reilt en zeilt rondom de Maasplassen. Sinds begin vorig jaar is Nahed naast BOA ook werkzaam op de afdeling clusterbeheer openbare ruimte. Het is de divisie binnen de gemeente die onder meer beslist of en waar verkeersborden komen. Als coördinator vormt ze de schakel tussen haar afdeling en het stadstoezicht.

Beslissingen nemen

Aan praktijkkennis heeft Nahed met al haar jaren ervaring geen gebrek. Ze miste voor haar gevoel nog wel theoretische kennis. “Ik wilde meer inzicht in hoe zaken in elkaar steken. Hoe maakt een gemeente bijvoorbeeld verkeersbeleid? En ik wilde leren hoe je tot een goede beslissing kunt komen.” Zo kreeg ze soms klachten binnen, waarvan ze wist dat ze ongefundeerd waren. Bijvoorbeeld: ‘er wordt hier in de straat áltijd te hard gereden’. Of: ‘er is nóóit parkeerplek’. “Dan wist ik niet zo goed waar ik informatie kon inwinnen om de klacht te weerleggen.” Toen haar clustermanager aanbood een Post-mbo opleiding Verkeerskunde bij DTV Consultants te doen, twijfelde ze geen moment.

Direct toepasbaar

Nahed volgde de opleiding tussen maart en november 2022. De cursus bestond uit 12 lesdagen, inclusief thuis- en toetsopdrachten en een afsluitende presentatie. Het voldeed perfect aan haar verwachtingen: “Iedere les gaf mij een nieuw gereedschap om mijn werk nóg beter te doen in de praktijk.” Sterker nog, vaak kon ze in de werkweek na de cursusdag gelijk aan de slag met wat ze geleerd had. “Dan dook ik de gemeentesoftware in op zoek naar bruikbare informatie voor praktijkcases. Eerst vraag je nog hulp aan je collega’s, maar al snel werk je zelfstandig met die systemen. Dat geeft een heel fijn gevoel.

Meer zelfvertrouwen

Met het vullen van haar gereedschapskist, zoals Nahed het noemt, groeide ook haar zelfvertrouwen in haar werk. “Ik heb meer tools om mee te werken. Het is prettig om de toegang tot feiten en cijfers te hebben om iemand te overtuigen. Ik weet hoe en waar ik moet zoeken. Ik kan nu van iets subjectiefs iets objectiefs maken.” De kennis dient niet alleen haar eigen professionele carrière, ook die van haar collega’s die in de openbare ruimte werken. “Ze komen vaak naar mij toe met vragen. Ik leg veel beter uit welk beleid er schuilgaat achter beslissingen.

Als zij weten waarom een verkeersbord ergens wel of niet staat, is dat ook makkelijker praten op straat.”

Dat besef – dat je een verkeerssituatie niet even aanpast, maar dat er een wereld van beleid en bezwaren achter schuilt – heeft haar ogen geopend. “Ik weet nu, er gebeurt écht wel iets, maar het heeft tijd nodig. Er is bovendien nooit een beslissing waar iedereen het eens over is. Het is zaak om een beslissing zo te verkopen dat iedereen het kan accepteren.”

Schakel tussen praktijk en theorie

De Post-mbo opleiding Verkeerskunde duikt dieper in verkeersbeleid- en ontwerp, maar gaat ook in uitgebreid in op onderwerpen zoals verkeersonderzoek, parkeren en probleemgericht werken. Het vak ‘verkeersveiligheid’ boeide Nahed het meest: “Ik ben erg geïnteresseerd in duurzaamheid, bereikbaarheid en veiligheid. Vooral beschermen van kwetsbaren in het verkeer vind ik interessant.” Door de opleiding voelt Nahed zich een volwaardige schakel tussen praktijkhandhaving en de theorie. “Ik dacht dat ik veel over verkeer wist, maar ik ben erachter gekomen dat de wereld van verkeerskunde erg veelomvattend en veelzijdig is. Veel gebieden zijn met elkaar verbonden.”

Inschrijven

Wil jij je ook (verder) ontwikkelen binnen de verkeerskunde? Bekijk dan eens ons cursus- en opleidingsaanbod. In september 2023 gaan veel van onze opleidingen weer van start. Schrijf je nu alvast in!