Post hbo-opleiding Ontwerp Hoofdwegen: alle ins en outs over ontwerprichtlijnen

Als wegontwerper heb je een grote invloed op de verkeersveiligheid van wegen. Het is dus belangrijk dat hier een gedegen opleiding aan ten grondslag ligt. Bovendien is het vakgebied Wegontwerp veranderlijk en worden de richtlijnen met regelmaat geüpdate en aangepast. Dit terwijl je continu up-to-date moet zijn en blijven van de laatste ontwikkelingen. Met de post hbo-opleiding Ontwerp Hoofdwegen van DTV Consultants en Nobleo Bouw & Infra op zak heb je alles in huis om aan de slag te gaan met de nieuwste ontwerprichtlijnen. Mattijs Bekkers, directeur bij Nobleo Bouw & Infra, legt uit waarom deze opleiding zo waardevol is.

Eenduidigheid richtlijnen

De wereld van de verkeerskunde kent een aantal grijze gebieden, zo ook op het vlak van wegontwerp. Het is de kunst om de richtlijnen en het van toepassing zijnde contract toe te passen zonder dat je tekort doet aan de verkeersveiligheid. “Je merkt aan wegontwerpers dat ze soms een verschillende interpretatie hebben van de eisen en richtlijnen die infraprojecten en contracten met zich meebrengen. Tijdens de lessen gaan we hier inhoudelijk op in en geven we eenduidigheid”, vertelt Mattijs. De opleiding is interessant voor alle wegontwerpers die naar een hoger niveau willen groeien.

Omgaan met verschillende belangen

De opbouw van de opleiding volgt de opeenvolgende stappen in het ontwerpproces. Je leert hoe je alle facetten van wegontwerp met elkaar verbindt. Ontwerpkeuzes maak je namelijk nooit alleen op basis van de geldende richtlijnen. Je moet altijd rekening houden met omgevingsfactoren. “Denk bijvoorbeeld aan wanneer je een tunnel inrijdt. Voor de ingang van een tunnel staan meerdere verkeersborden. Over de plaatsing van ieder bord is nagedacht. Het moet logisch en herkenbaar zijn voor de weggebruiker”, legt Mattijs uit.

Daarnaast dien je als wegontwerper rekening te houden met actuele ontwikkelingen in het werkveld. Zo heeft de opkomst van elektrische auto’s invloed op het huidige wegontwerp. De opleiding wordt gegeven in samenwerking met Rijkswaterstaat en Arcadis. “Als wegontwerper heb je te maken met overheidsinstanties, aannemers en andere partijen. Wij leren je hoe je omgaat met al deze verschillende belangen.”

Inhoud opleiding

Maar je leert meer dan alleen het ontwerpen van hoofdwegen an sich. De opleiding Ontwerp Hoofdwegen is een unieke combinatie van wegontwerp, verkeerstechniek, verkeerskunde en human factors. Dus ook de beleving van de weggebruiker, functioneel ontwerp, ongevalsanalyse en de verkeerstechnische kant van het verhaal worden meegenomen. Door middel van interactieve werkvormen en opdrachten gaan juniors en seniors samen in gesprek om van elkaar te leren. “We krijgen vaak terug dat de interactie tijdens de lessen als heel prettig wordt ervaren. Deze openheid voor discussie maakt het werkveld ook zo interessant”, vertelt Mattijs.

Schrijf je in

Ondertussen is de post hbo-opleiding Ontwerp Hoofdwegen al drie keer georganiseerd. Op 17 februari 2023 is de geplande start van een volgende editie. Schrijf je hier in.

Medewerkers van bedrijven als Rijkswaterstaat, Dura Vermeer, Van Gelder, Witteveen + Bos, The People Group, MUG Ingenieursbureau, BOOT Ingenieursbureau, Boskalis, KWS Infra, Arcadis, Royal Haskoning DHV, BAM infra NL en Van Rens Mobiliteit gingen je al voor.

DTV Consultants biedt deze opleiding aan in samenwerking met ingenieursbureau Nobleo Bouw & Infra. Enige werkervaring in het vakgebied is een vereiste.

Ontwerp hoofdwegen - Post-hbo opleiding