Handreiking verkeerseducatie voortgezet onderwijs
Scholen wíllen wel aandacht besteden aan verkeersveiligheid, maar lang niet alle scholen slagen daarin. Wat kunnen zij doen om verkeerseducatie in hun aanbod te implementeren? TeamAlert voerde onderzoek uit naar dit onderwerp en ontwikkelde een handreiking verkeerseducatie. DTV werkte mee aan de handreiking, die praktische tips biedt om verkeerseducatie op scholen te bevorderen.
De handreiking is voor iedereen die middelbare scholieren wil stimuleren en ondersteunen om aan de slag te gaan met verkeerseducatie. Aan het woord komt ook Lisette de Wildt, adviseur Gedrag bij DTV en accountmanager verkeerseducatie Voortgezet Onderwijs in diverse regio’s. Onder andere over de TotallyTraffic aanpak in de provincie Noord-Brabant en het werven van scholen.
TotallyTraffic
TotallyTraffic (TT) is in verschillende regio’s de overkoepelende naam voor het verkeerseducatie-aanbod gericht op voortgezet onderwijs scholen. In de meeste regio’s wordt onder de noemer TotallyTraffic een combinatie van gastlessen door externe projectaanbieders en lessen die docenten zelf kunnen geven aangeboden. Altijd kosteloos in te zetten door scholen. In Brabant vertaalt TotallyTraffic zich in een digitale lesmethode met kant-en-klare digitale lessen bestaande uit docentenhandleidingen, leerlingenmateriaal en filmmateriaal die de docenten zelf kunnen geven in bijvoorbeeld een mentoruur.
Hoe wordt het een succes
De verkeersmethode TotallyTraffic is vast onderdeel van het curriculum op veel scholen;
- Doordat meerdere mentoren de TT-lessen zelf geven is de bekendheid van TT intern op een school groot en is het eenvoudig een nieuwe verkeerscoördinator te vinden;
- Gastlessen voelen als een ‘extra bonus’ bovenop de verkeersmethode;
- Er is voldoende ruimte voor contactmomenten tussen de actieve accountmanager en de verkeerscoördinator, waardoor verkeer hoog op de agenda van deelnemende scholen staat;
- Dankzij het jaarlijkse normbedrag aan subsidie dat deelnemende scholen ontvangen is het vrijblijvende karakter eraf en wordt er jaarlijks aandacht aan verkeer besteed;
- De lessen zijn eenvoudig in te plannen omdat mentoren dit op hun eigen moment kunnen inpassen. Scholen zijn niet afhankelijk van projectweken.
Wil je meer weten over de Handreiking Verkeerseducatie VO of deze downloaden?
Presentatie aanpak verkeerseducatie
In mei hield TeamAlert een kennissessie op haar kantoor in Utrecht. Dit keer stond de vraag centraal: Hoe kunnen we meer structurele aandacht krijgen voor verkeerseducatie op middelbare scholen? Lisette de Wildt gaf een korte presentatie over de aanpak verkeerseducatie in de provincies Zuid-Holland, Noord-Brabant, Limburg en de gemeente/Vervoerregio Amsterdam.
Wil je meer weten over verkeerseducatie en hoe wij jou daarbij kunnen helpen? Neem contact op.
Neem contact op met Lisette