Simpele maatregelen voor een grote verkeersveiligheidswinst

Een verkeersontwerp kan er op papier (en op straat) prima uitzien, maar in de praktijk toch leiden tot ongewenst of onveilig gedrag van weggebruikers. Waar komen die klachten of ongevallen toch vandaan? En hoe kan de situatie worden verbeterd, zonder ingrijpende maatregelen?

Een gedragsanalyse legt knelpunten bloot

De gedragsanalyse verkeersveiligheid is dé manier om het verkeersgedrag in beeld te brengen. Het uitvoeren van een conflictobservatie geeft in korte tijd een uitstekend beeld van het gedrag van de weggebruikers. Je krijgt hiermee inzicht in verkeersgedrag, conflicten en bijna-ongevallen, onregelmatigheden of onrechtmatigheden. Zo kun je een voor- en na-situatie met elkaar vergelijken, of blootleggen wat er schort aan de huidige verkeerssituatie.

Onze aanpak afgestemd op jouw specifieke vraag

Wil je een goed beeld krijgen van de verkeersveiligheid van een bepaalde locatie? Samen kijken we welke aanpak we het beste kunnen volgen. Dat kan inhouden dat een verkeerspsycholoog en een gecertificeerd verkeersveiligheidsauditor een human factor-analyse uitvoeren en aanbevelingen doen voor verbetermaatregelen. Ook behoort een statistisch verantwoorde vergelijking van een voor- en een na-situatie tot de mogelijkheden. Op basis van je exacte vraag stellen we een passende aanpak voor.

Cameraonderzoek

Met (camera)observatie onderzoeken wij in korte tijd zowel het gedrag van de weggebruikers als de infrastructuur van de (onveilige) verkeerssituatie. Het grote voordeel van cameraonderzoek is dat geen enkele situatie “ongezien” blijft in het onderzoek, doordat vele uren/dagen geobserveerd worden.

Vaak blijken simpele, kleinschalige maatregelen te kunnen bijdragen aan een betere verkeersveiligheid!

Onderwerpen binnen Verkeersveiligheid
Hans Godefrooij

Ben je op zoek naar een manier om met cameraonderzoek de verkeersveiligheid goed in beeld te brengen? Neem dan contact met ons op. Onze verkeersveiligheids- en gedragsexperts staan voor je klaar.

Neem contact op met Hans