Samen komen we veilig thuis

Elke dag stappen miljoenen mensen de deur uit op, of het nu te voet, met de fiets, met de auto of met het openbaar vervoer is. Helaas brengt deze mobiliteit ook risico’s met zich mee, zoals verkeersongevallen, die niet alleen levens kunnen eisen, maar ook ernstige verwondingen en blijvende handicaps kunnen veroorzaken.

Daarom is het waarborgen van verkeersveiligheid van essentieel belang, niet alleen om levens te beschermen, maar ook om de gezondheid, het welzijn en de kwaliteit van leven van mensen te waarborgen.

Gedrag belangrijkste factor verkeersveiligheid

Verkeersveiligheid wordt bepaald door de omgeving, wet- en regelgeving en mensen. De omgeving kan nog zo goed geregeld zijn en de regels nog zo duidelijk zijn (gecommuniceerd); wanneer mensen zich niet aan de regels houden of niet opletten, is het verloren zaak. Menselijk gedrag speelt dan ook bij 90% van de verkeersongevallen een rol. Gelukkig is er daarom is er steeds meer aandacht voor de aanpak van gedrag in het verkeer.

Gedragsonderzoek en praktische aanpak verkeersveiligheid

DTV helpt met gericht het gedrag van weggebruikers te begrijpen, door gedragsanalyses van verkeersveiligheid uit te voeren. Daarnaast bieden we dienstverlening aan om verkeersveilig gedrag te bevorderen. Dit doen we in projecten die gericht zijn op het aanpakken van onder andere:

Senioren zijn het vaakst betrokken bij verkeersongevallen. De Rijksoverheid heeft daarom het programma ‘Doortrappen’ ontwikkeld om senioren te stimuleren met zelfvertrouwen veilig te blijven fietsen. DTV zorgt voor uitvoering van dit programma voor gemeenten en regio’s.

Onderwerpen binnen Gedrag
Bynette Dijkstra-Stam

Is het vergroten van de verkeersveiligheid jouw zorg en wil je weten hoe we dit met gedragsonderzoek kunnen aanpakken? Wij gaan graag met je in gesprek!

Neem contact op met Bynette