DTV sluit zich aan als Vriend van de Fietsersbond

In de al bijna 40 jaar dat DTV bestaat, zet zij zich in voor fietsvriendelijkheid en fietsveiligheid. Niet gek dus dat het verkeerskundig advies- en opleidingsbureau uit Breda zich aansluit als Vriend van de Fietsersbond. De partijen willen hiermee een win-win situatie creëren. Voor medewerkers en vrijwilligers van de Fietsersbond betekent dit makkelijker en met korting deelnemen aan verkeerskundige cursussen van DTV. Andersom beschikt de Fietsersbond over relevante informatie, een Routeplanner en een groot netwerk om DTV mee te bedienen voor bijvoorbeeld onderzoek.   

Fietsen hoort bij het dagelijks leven in Nederland. Op de fiets naar werk of school, fietsend naar de supermarkt en ook recreatief fietsen we wat af. Gemeenten en provincies staan voor de opgave al deze fietsers in goede banen te leiden. De fietsexperts van DTV helpen overheden verantwoorde keuzes te maken om fietsen zo prettig en veilig mogelijk te maken. Dat doen we door het delen van onze kennis, doen van onderzoek, uitbrengen van advies, het maken van ontwerpen en het schrijven van mobiliteitsplannen.

Voorbeelden van projecten op het gebied van fietsen waar wij aan werken:

  • Tracé- en haalbaarheidsstudies voor snelfietsroutes
  • Onderzoek naar verkeersveiligheid voor fietsers
  • Advies geven over en ontwerp van fietsinfrastructuur en fietsnetwerken
  • Opstellen van fietsbeleid en fietsnota’s voor gemeenten
  • Maar ook het ontwikkelen van gedragscampagnes om fietsveiligheid onder senioren te vergroten of om mensen te stimuleren vaker de fiets te pakken!

Hans Godefrooij, teamleider Verkeersarchitectuur van DTV vertelt: “Voor het werk dat wij doen is onderzoek heel belangrijk. Door de samenwerking kunnen we gebruik maken van de data uit de Routeplanner van de Fietsersbond. Hierin zit informatie over alle fietsinfrastructuur in heel Nederland, inclusief kenmerken. Aan de hand van deze informatie kunnen wij gemeenten en andere wegbeheerders bijvoorbeeld perfect adviseren over de plekken in het fietsnetwerk die als eerste verbetering behoeven.”

Esther van Garderen, directeur van de Fietsersbond vertelt: “We zijn verheugd met deze prachtige samenwerking waar we veel kennis en ervaring kunnen uitwisselen. Onze vrijwilligers lopen tegen vele praktijkvoorbeelden aan. Die voorbeelden kunnen interessante casussen opleveren voor de opleidingen van DTV. Andersom kunnen de medewerkers en vrijwilligers van de Fietsersbond nog verder professionaliseren door het rijke aanbod aan cursussen. Zo organiseerden we gezamenlijk in 2021 als eens een cursus ontwerpprincipes fietsinfrastructuur en dat smaakte naar meer!”

“Samen staan we sterker!”

Over de Fietsersbond

De Fietsersbond is dé belangenbehartiger van 13,5 miljoen fietsers in Nederland. De Fietsersbond zet zich in voor veilig en comfortabel fietsen en levert daarmee een bijdrage aan een leefbaar, gezond en actief Nederland én aan fietsgeluk voor iedereen. Dat doen we op verschillende manieren, van lobbywerk in de politiek tot consumentenvoorlichting en met onze Routeplanner, de meest volledige fietsrouteplanner van Nederland. De Fietsersbond heeft ruim 32.000 leden, 168 lokale afdelingen en 2.000 vrijwilligers (inclusief routeplanners), verspreid over heel Nederland.

Over DTV

Ons team bestaat uit 50 enthousiaste medewerkers, die zich bezighouden met uiteenlopende disciplines: verkeersonderzoek, verkeersveiligheid, gedrag, fiets, verkeerslichten en smart mobility. Daarnaast verzorgen wij een groot aantal cursussen en opleidingen voor professionals.