Opnieuw veel belangstelling voorlichting en uitproberen OV voor senioren

Van maart tot en met mei kwamen dagelijks groepen senioren af op de OV OpStapDagen en het Reisloket in de regio ’s-Hertogenbosch. Hier kregen zij gericht informatie over reizen met openbaar vervoer en konden zij een OV-chipkaart aanvragen. De aanpak is gericht op het verbeteren van de mentale toegankelijkheid van het OV: 65-plussers krijgen zo de vaardigheden en het vertrouwen om zelfstandig te kunnen (blijven) reizen. De OV OpStapDagen zijn een initiatief van DTV Consultants en inmiddels een bekend fenomeen in vele gemeenten.

Deze gedragsinterventies zijn in 2019 al eens succesvol ingezet. Vanwege de coronapandemie was het niet mogelijk om in 2020 en 2021 een vervolg aan het project te geven.

In totaal zijn er 20 OV OpStapDagen georganiseerd in de gemeenten Boxtel, Heusden, ’s-Hertogenbosch, Sint Michielsgestel en Vught. Partners zoals vervoerder Arriva en het Reizigersoverleg Brabant hebben hieraan bijgedragen. Ook lokale vervoersdiensten zoals de Seniorenbus in ’s-Hertogenbosch en Vught en Seniorenvervoer in Boxtel brachten hun dienstverlening onder de aandacht. Begeleiders van DTV Consultants gaven senioren in kleine groepjes ook een rondleiding gegeven op het NS-station in ’s-Hertogenbosch.

Met het Reisloket zijn 19 locaties bezocht. Dit mobiele informatiepunt zoekt letterlijk de doelgroep op in supermarkten, bibliotheken en wijkcentra. Er is voor gekozen om ook kleine kernen zoals Haarsteeg en Esch aan te doen, zodat senioren nooit ver hoefden te reizen.