Fiets Peloton Module wint Tour de Force Initiatiefprijs 2023

Een aangename verrassing tijdens het slot van het Nationaal Fietscongres. De Fiets Peloton Module, een slimme innovatie om groepjes fietsers eerder groen te geven, ging er met de Initiatiefprijs vandoor. Eerder op de dag konden bezoekers hun stem uitbrengen op hun favoriet. De tweede plaats was voor de Verkeersactieve school van provincie Limburg, waar ons team een actieve rol heeft in de uitvoering en accountmanagement. Andere genomineerden waren Rotterdam Rides, Fietstival Groningen en de Doorfietsroute Arnhem Velp.

Op het Nationaal Fietscongres op 22 juni in gemeente Rheden is de eerste Tour de Force Initiatiefprijs bekendgemaakt. De bezoekers konden tijdens het congres stemmen op hun persoonlijke favoriet van de vijf genomineerden. De winnaar van deze editie is de Fiets Peloton Module, een initiatief van DTV Consultants en SmartwayZ.NL. Met de initiatiefprijs wil Tour de Force organisaties in het zonnetje zetten die fietsen in Nederland stimuleren door het uitvoeren en realiseren van creatieve en gezamenlijke fietsinitiatieven.

Fiets Peloton Module

De Fiets Peloton Module is een slimme tool die groepjes fietsers vaker groen licht geeft bij het verkeerslicht, zonder dat overige weggebruikers langer hoeven wachten. DTV Consultants voert in opdracht van mobiliteitsprogramma SmartwayZ.NL een proefproject uit. De eerste resultaten zijn veelbelovend: 30% minder stops, 40% korter wachten. De technologie van de Fiets Peloton Module detecteert fietsers, bepaalt op basis van de snelheid of er sprake is van groepen fietsers en past de groentijd van het verkeerslicht daarop aan. Lees meer over de werking van de module.

Verkeersactieve school

Dit is de aanpak van de provincie Limburg om de verkeersveiligheid te verbeteren. De uitvoering is belegd bij het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Limburg (ROVL). Onder de vlag van de Verkeersactieve school wordt aan leerlingen in het (speciaal) basis- en voortgezet (speciaal) onderwijs theoretische en praktische verkeerseducatie aangeboden. DTV Consultants helpt het ROVL door de rol van accountmanager richting het voortgezet onderwijs in te vullen. Ons team werft scholen, begeleidt hen bij het kiezen van passende projecten en organiseert kennisdeling tussen de scholen onderling.

De winnaar werd aan het einde van een geslaagde congresdag bekendgemaakt. DTV Consultants ontvangt hiermee een geldprijs van €5.000,- voor verdere ontwikkeling van de module.

Meer weten over de Fiets Peloton Module? Neem contact op met Marcel Willekens of Sjoert Bakker