Studiedag Verkeerslichten was weer een succes

Het was het wachten weer waard: de 14e editie van de Studiedag Verkeerslichten. Op 7 februari kwamen 200 VRI-specialisten en -technici uit heel Nederland bij elkaar om de laatste ontwikkelingen in hun vakgebied uit te wisselen. Van wat nu speelt, nieuwe richtlijnen, tot wat op ons af komt in de mobiliteitstransitie. Luuk Misdom als nieuwe voorzitter praatte de dag aan elkaar; scherp en met een vleugje humor. Ook reikten we dit jaar de Verkeerslichten Inspiratie Prijs uit en sloot komiek Rob Scheepers de dag origineel af.

Wat de studiedag misschien nog wel het meest bijzonder maakt is de groep trouwe bezoekers. Naast verdieping op inhoud en actualiteit, komen veel bezoekers om bij te praten met oude bekenden en kennis te maken met de nieuwe aanwas. Een kleine wereld waarin de studiedag al jaren een gevestigde orde is. Met de inhoud zat het dit jaar ook weer goed.

Uiteenlopende presentaties waren er van Dennis van Wieren (SWECO), Luc Prinsen (Goudappel), Marcel Heijkoop (Provincie Zuid-Holland), Christopher Geelen (ViNotion), Hans Labruyere (Secura), Robert Kok (LVMB), Sjoerd Linders (Gemeente Amsterdam), Terry Albronda (Gemeente Groningen) en Pierre van Veggel (Smartwayz.nl). Zij wisten de zaal te boeien en uit te nodigen voor verdiepende vragen en discussie.

 

Verkeerslichten Inspiratie Prijs

Dit jaar was er ook de uitreiking van de Verkeerslichten Inspiratie Prijs. Van zes inzendingen waren er vier genomineerd voor het houden van een pitch. Het publiek mocht stemmen op haar favoriet en zo ging Teun Immerman van de Politie er met de prijs vandoor, met het idee ‘Levensreddende kruispunt intelligentie’.

Hij legt uit: “Elk jaar gebeuren er tientallen dodelijke ongelukken op kruispunten, ook als er iVRI’s staan. Het idee van levensreddende kruispunt intelligentie gaat verder dan traditionele use-cases en informeren en prioriteren, omdat bestuurders ook na de stopstreep nog een waarschuwing kunnen krijgen. Ook bij andere veiligheid issues kan onmiddellijk een waarschuwing worden geactiveerd. Dit kan dan bijvoorbeeld in het head-up display van het voertuig of in een specifieke app verschijnen.” Aan Teun de eer en eeuwige roem met het winnen van de prijs.

 

Een gepeperde afsluiting

Zoals gezegd sloot Rob Scheepers de dag af met een komische blik op het werkveld. Het was duidelijk dat de materie hem boven de pet ging. Van lichte verwondering over het bestaan van deze ‘impopulaire’ beroepsgroep tot totale verwarring over de onbegrijpelijke materie. Tot schrik van sommige sprekers werden citaten uit presentaties daarbij niet geschuwd, voorzien van het nodige commentaar. Gevolgd door het benoemen van zijn eigen tekortkomingen en intelligentie.

Tot over twee jaar

Marcel Willekens, adviseur Smart Mobility bij DTV en organisator van de studiedag, blikte tevreden terug: “De leuke gesprekken na afloop waren bevestigend voor een geslaagde dag. De bevlogenheid van Luuk en de sprekers werkte aanstekelijk op de sfeer in de zaal. Het niveau van de sprekers was hoog en ik denk dat we de deelnemers – zoals beloofd – met een flinke dosis inspiratie naar huis hebben laten gaan. We kunnen er weer twee jaar tegenaan!” Tot slot heeft Marcel nog een boodschap voor alle bezoekers. “De sprekers en deelnemers aan de Inspiratieprijs hebben nieuwe onderwerpen op de agenda gezet. Het is aan ons allemaal om die handschoen op te pakken en er een vervolg aan te geven. Over twee jaar kunnen we dan kijken hoever het staat met deze nieuwe ontwikkelingen.”

Korte sfeerimpressie video: