Nieuws

Studiedag Verkeerslichten 2024: “een powerboost aan inspiratie”

Op 7 februari 2024 vindt in de Jaarbeurs Utrecht de Studiedag Verkeerslichten plaats. Met Luuk Misdom als nieuwe dagvoorzitter, Senior projectleider smart mobility bij de gemeente Helmond, belooft het evenement een ware ‘powerboost’ aan inspiratie en inzichten te worden. “We moeten elkaar uitdagen. Je moet vol energie huiswaarts keren, klaar om ons land vooruit te helpen met goed verkeersmanagement.”

Wie Luuk Misdom spreekt, is binnen één minuut bevangen door zijn energie en enthousiasme. De Senior projectleider smart mobility bij de gemeente Helmond is dan ook een man met een missie: “Verkeerslichten zijn veel meer dan groen, geel en rood. Met verkeersmanagement kunnen we steden helpen met de grote opgaven waar ze voor staan: het verbeteren van de verkeersveiligheid, het vergroten van de duurzaamheid en leefbaarheid en een bijdrage leveren aan de mobiliteitstransitie. Goed verkeersmanagement helpt ons land vooruit.” Die urgentie zal Misdom ook meenemen naar de komende Studiedag Verkeerslichten waar hij dagvoorzitter is. “De onderwerpen die straks op het programma staan, gaan écht uitdagen om er iets mee te doen.”

Vol inspiratie naar huis

Sinds 2006 is Misdom – toen nog student – een trouw deelnemer aan de Studiedag Verkeerslichten. Hij vindt de studiedagen broodnodig voor inspiratie en als netwerkevenement, maar mistte bij de meest recente editie in 2022 pit en noodzaak. “Je moet aan het eind van de dag schuimbekkend huiswaarts gaan met het idee: wow, dit wist ik niet. Hier moet ik wat mee.” Toen bleek dat het dagvoorzitterschap voor de 2024-editie nog vacant was, meldde Luuk zich meteen.

Marcel Willekens, Adviseur Smart Mobility bij DTV Consultants en organisator van de Studiedag Verkeerslichten bedacht zich geen moment: “In Luuk hebben we een dagvoorzitter gevonden met veel ervaring in het veld, een breed netwerk en veel overtuigingskracht. Hij houdt bovendien van vernieuwing.” Luuk neemt het stokje over Bert van der Veen.

Onderwerpen die er toe doen

Het programma dat Misdom samen met DTV Consultants samenstelt, is nog niet rond. De smart mobility-expert denkt wel al hardop na over geschikte onderwerpen. “Er komen Europese verordeningen op ons af, die veel impact hebben op wat we aan het doen zijn. Dat zal leiden tot een bak werk, maar brengt ook kansen met zich mee. Het is heel interessant om die kansen te belichten.” Misdom noemt verder privacy en security ‘hot topics’. Hoe regelen we bijvoorbeeld de dataveiligheid- en eigendom goed rondom verkeerslichten én in relatie tot semi-zelfrijdende voertuigen? “We gaan het vast ook hebben over de fietser. Hoe geef je die nu goed voorrang? En wat zijn de gevolgen voor andere verkeersdeelnemers, zoals de auto? Wegbeheerders willen weten hoe ze dat aanpakken.”

Wereldkampioen verkeerslichten

Hoewel Luuk Misdom en DTV Consultants vol met inspiratie zitten voor een bomvol en uitdagend evenement, roepen ze verkeersregeltechnisch Nederland – van wegbeheerders tot adviseurs en van consultants tot politie – op hun ideeën voor de aankomende Studiedag Verkeerslichten te delen. “Vergeet niet, als klein landje zijn we wereldkampioen verkeerslichten. Willen we dat erfgoed bewaren, dan moeten we elkaar naar grote hoogtes blijven stuwen. De Studiedag Verkeerslichten is daar hét uitgelezen moment voor”, benadrukt Misdom.

Call for inspiration: motiveer je vakgenoten!

Over welk onderwerp of welke innovatie moet het op 7 februari 2024 gaan? Jij beslist mee! Stuur een beknopt voorstel voor 10 september 2023 naar studiedag@dtvconsultants.nl en de organisatie van de Studiedag Verkeerslichten neemt contact met je op.

Save the date: 7 februari 2024, Studiedag Verkeerslichten

  • 7 februari 2024
  • Jaarbeurs Utrecht
  • Inspiratie / netwerken / interactie
  • 6 tot 7 impactvolle presentaties
  • Uitreiking Verkeerslichten InspiratiePrijs (VIP)

Meer informatie & aanmelden: https://studiedagverkeerslichten.nl/.

Luuk Misdom Studiedag Verkeerslichten

Tijdens de Studiedag Verkeerslichten in 2022 won Luuk Misdom de eretitel Verkeersregeltechnicus van het jaar.
Lees het verslag en bekijk de foto’s van die editie hier terug.